Sznycel milanese

Sznycel milanese
Oceń przepis:
49 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia argentyńska

Składniki:

  • 800 g udźca wołowego z krzyżowej
  • 12 plastrów szynki Guido Madej Wróbel
  • 4 jajka
  • 50 ml mleka
  • 300 g maki pszennej
  • 400 g bułki tartej
  • 300 ml oleju rzepakowego do smażenia
  • gruba sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 główka czosnku
Sałatka:
  • 4 dorodne pomidory
  • 1 cebula cukrowa
  • 3 ziemniaki typu C
  • 100 g cukru brązowego
  • 120 ml octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki kolendry w ziarnie

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z udźca wykrawamy 4 kotlety. Z folii ze streczem odmierzamy 2 kawałki metrowej długości i składamy każdy na dwie warstwy. Jedną warstwę skrapiamy oliwą i układamy na niej kotlet, doprawiamy pieprzem, lekko solimy, przykrywamy drugą warstwą folii, również skropioną oliwą i rozklepujemy mięso na cienki placek. Układamy na nim plastry szynki, składamy placek na pół i ponownie rozklepujemy. Składamy jeszcze raz na pół i ponownie sklepujemy. Odstawiamy do schłodzenia.

Ocet jabłkowy zagotowujemy z cukrem i kolendrą w ziarnie, studzimy i cedzimy z ziaren kolendry. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki.

Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, cedzimy, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i drobno posiekaną cebulą, dodajemy zalewę octową oraz pokrojone w duże kawałki pomidory, skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy.

Rozklepane mięso obtaczamy w mące, roztrzepanym w jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiany kolor. W trakcie smażenia dodajemy na patelnię pół główki czosnku przekrojonego wzdłuż. Kotlet podajemy z sałatką lub w bułce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA