Bitki wołowe w sosie piernikowym z pieczoną dynią i kluskami kładzionymi

Bitki wołowe w sosie piernikowym
Oceń przepis:
48 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 2 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z wołowiny

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso pokrój na cienkie plastry i rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Skrop octem balsamicznym i posmaruj musztardą. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Przed smażeniem bitki obtocz w mące. Cebulę pokrój na grube plastry. Czosnek posiekaj.
Rozgrzej tłuszcz i przesmaż bitki z obu stron. Wyciągnij. Na tej samej patelni przesmaż cebulę i podlej ją winem. Dodaj czosnek, listki laurowe i ziele angielskie. Dorzuć bitki. Podlej wszystko bulionem i duś przez 30 minut. Na koniec pokrusz ciasto piernikowe i dodaj do sosu.
Dynie pokrój na kawałki. Dodaj czosnek, pomidorki cherry w całości, rozmaryn i kilka gałązek natki pietruszki. Papryczki delikatnie posiekaj i dodaj do dyni i pomidorków. Wszystko skrop sokiem z limonki. Dopraw solą. Dodaj chlust oliwy. Warzywa ugrilluj na patelni grillowej.
Wszystkie składniki wymieszaj razem w misce. Łyżką nabieraj ciasto i wrzucaj na gotującą się wodę. Jak kluski wypłyną wyciągni je łyżką cedzakową. Bitki wołowe podawaj z kluseczkami kładzionymi i grillowaną dynia.
Wytrawny piernik ze śledziem marynowanym w soku z buraka polany syropem imbirowo cebulowym

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA