Pulpety wołowe z graną na botwince

Pulpety wołowe z graną na botwince
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 40 dag mielonej wołowiny
  • 4 łyżki tartej emilgrany
  • 1 pęczek botwiny
  • ¼ cytryny
  • 1 łyżka śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Mięso dokładnie wymieszać z tartym serem. Uformować pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Gotować w osolonej wodzie 15 minut. W rondelku zagotować niewielką ilość wody, osolić i wrzucić umytą, nie krojoną botwinę, ale bez buraczków. Blanszować przez 3-4 minuty. Woda powinna odparować, ostatecznie można ją odlać. Botwinę skropić sokiem z cytryny dla odzyskania koloru i wigoru. Dodać masło, krótko dusić, dodać śmietankę. Ułożyć botwinkę na talerzu, oprószyć pieprzem, ułożyć na tym pulpety.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA