Nóżki kurczaka w sosie z białego wina

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.9)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 1,5 - 2 szklanki białego wina
- 1 szklanka rosołu
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule pokrojone w ósemki
- 6 łyżek oliwy
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Obciąć tasakiem końcówki kości podudzi i zsunąć skórę na mięso, odsłaniając kość. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć czosnek i cebulę. Kiedy są zeszklone i lekko zrumienione wyjąć z oliwy. Na aromatyzowanej oliwie zrumienić kurczaka. Kiedy jest zrumieniony zalać go winem, rosołem, dodać odłożony czosnek i cebulę, dodać listek laurowy. Gotować na mocnym ogniu odkryte, by sos mocno się zredukował, mięso kurczaka zmiękło, ale się nie rozpadło. Pod koniec dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W