Krem z buraków - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
- 1 łyżka mielonej kolendry
- ½ główki małej czerwonej kapusty pokrojonej w plasterki
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 600 g buraków ćwikłowych obranych i pokrojonych w kostkę
- 1,5 litra wywaru drobiowego
- ocet balsamiczny 2 - 3 łyżki
- 1 łyżka miodu lub słodu buraczanego
- Do podania na zimno
- 2 plastry świeżego ananasa i świeża kolendra
Do przybrania:
- krem z chrzanem
- kolendra świeża i mielona
Krem chrzanowy:
- 1 - 3 łyżki chrzanu utartego świeżego (mniej) lub ze słoika (więcej)
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 100 ml śmietany kremówki ubitej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ubijam śmietanę i dodaję do niej wszystkie składniki, wkradamy do lodówki. W rondlu podgrzewam oliwę, dodaję cebulę i szczyptę soli morskiej, smażę przez około 10 min. Dokładam czosnek, kolendrę, kapustę, buraki i wlewam wywar. Dodaję pomidory i miód lub słód buraczany, ocet balsamiczny. Gotuję na wolnym ogniu przez około 25 minut. Czekamy aż zupa ostygnie, a następnie przecieramy ją partiami np. blenderem. Podaję z łyżką sosu chrzanowego, kolendrą świeżą i świeżo mielonym pieprzem – na ciepło.
Na zimno mogę podać z plastrami ananasa pokrojonymi w drobną kostkę ze świeżą kolendrą.
Zupę na gorąco można podawać z ziołowymi mufinakmi lub rożkami z pietruszką.
Na zimno mogę podać z plastrami ananasa pokrojonymi w drobną kostkę ze świeżą kolendrą.
Zupę na gorąco można podawać z ziołowymi mufinakmi lub rożkami z pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W