Ciasteczka jabłkowe z kruszonką

Ciasteczka jabłkowe z kruszonką
Oceń przepis:
81 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 4)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Kruche ciasteczka
Ilość osób:
24
Kaloryczność:
89 kcal.

Składniki:

  • 100 g suszonych jabłek

  • 200 g mąki z proszkiem do pieczenia
  • 100 g niesolonego masła (zimnego)
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 1 duże jajko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Wyłóż dwie blachy papierem pergaminowym i posmaruj oliwą.
Wrzuć jabłka do malaksera i zmiksuj. Dodają mąkę, masło, cukier, szczyptę soli i miksuj dalej przez minutę. Potem odłóż 3 łyżki mieszanki na bok. Do reszty dodaj jajko i miksuj dalej.

Podziel ciasto na 24 kawałki, z każdego uformuj kulkę i rozpłaszcz ją, aby miała średnicę 4 cm. Ułóż je na blachach. Posyp po wierzchu odłożoną wcześniej mieszanką i lekko ją dociśnij. Piecz przez 8-10 minut na złocisty kolor. Zostaw do ostygnięcia i przenieś na kratkę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA