Kruche ciasteczka
Najpopularniejszy przepis na kruche ciasteczka zawiera mąkę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz jajko. Wszystkie składniki należy zagnieść, po czym włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto trzeba rozwałkować i używając foremek, wykroić z niego ciasteczka. Piecze się je w 200 stopniach Celsjusza przez około 10 minut.
Kruche ciasteczka maślane
Do zrobienia kruchych ciasteczek maślanych potrzebne są: cukier puder, zimne masło, mąka krupczatka, kwaśna śmietana, żółtka, cukier puder i cukier wanilinowy. Deser można udekorować owocami lub cukrem pudrem. Po ostygnięciu najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Czekoladowe kruche ciasteczka
Aby upiec kruche ciasteczka z czekoladą, potrzeba: masła, cukru, jaj, a także mąki pszennej i ziemniaczanej, kakao i sody oczyszczonej. Dzięki dodaniu gorzkiej czekolady nabiorą szlachetnego smaku i nie będą zbyt słodkie.
Ciasteczka kruche z szafranem i cukrem
Do przygotowania ciasta na kruche ciasteczka z szafranem potrzebne są: cukier, masło, jajko, mąka pszenna, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy, a także szafran i gruby cukier do dekoracji ciastek. Jeśli ktoś nie przepada za szafranem, może przyrządzić deser bez dodatku tej przyprawy, a po upieczeniu posypać ciastka cukrem.
Kruche ciasteczka z marmoladą
Aby zrobić kruche ciasteczka z marmoladą, po przygotowaniu ciasta należy je rozwałkować. Na brzegu, wzdłuż prostokąta wykonanego z ciasta trzeba położyć pasek marmolady i zawinąć ciasto w rulon. Następnie należy odciąć posmarowaną część i pociąć na ciastka o długości około 5 cm. Każdy kawałek ciasta trzeba naciąć. Przygotowane w ten sposób ciasteczka układa się na blasze, odchylając nacięcia. Przysmak piecze się przez około 30-35 minut.