Ciastka korzenno-orzechowe

Ciastka korzenno-orzechowe
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Kruche ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 65 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 150 g mlecznej czekolady
  • ok. 70 g różnych orzechów, drobno pokrojonych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ucieramy masło z cukrem i żółtkami w malakserze, aż masa będzie lekka i pojaśnieje. Dodajemy szczyptę soli i przesiewamy wszystkie suche składniki. Krótko razem miksujemy, następnie przekładamy całość na stolnicę i krótko zagniatamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto owijamy folią spożywczą i rozwałkowujemy. Nie trzeba go chłodzić ani podsypywać mąką, o ile rozwałkowujemy przez folię i wycinamy trzymając na folii. Wtedy ciastka bez problemu się odklejają i zachowują formę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem, nie musimy zachowywać dużych odległości między nimi, ponieważ nie rosną w trakcie pieczenia. Wstawiamy do pieca na ok. 12 minut, aż się lekko zarumienią.

W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a orzeszki krótko podprażamy na suchej patelni. Wystudzone ciasteczko zamaczamy delikatnie w czekoladzie i obsypujemy orzeszkami. Możemy wstawić do lodówki, żeby czekolada szybciej stężała. Możemy składać je jak markizy, przełożone czekoladą z orzechami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA