Słodki bigos z dziczyzny z moskolami

Słodki bigos z dziczyzny z moskolami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Polskę (odc. 3)
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Potrawy wielkanocne, Dziczyzna
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Bigos:
  • jedna nieduża kapusta
  • 500 g kiszonej kapusty w całości
  • 300 g karkówki z jelenia
  • 1 kiełbasa z dziczyzny
  • 200 g boczku z dzika
  • 300 g tłustego kawałka mięsa (może być dziczyzna lub ew. wieprzowina)
  • 3 kwaśne jabłka
  • 10 liści laurowych
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 kulek jałowca
  • butelka wytrawnego czerwonego wina
  • smalec do smażenia
  • 2 łyżki majeranku suszonego
  • 2 litry wody
  • 2 pory
  • 4 czubate łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki miodu
Moskole:
  • 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki kwaśnego mleka
  • 2 łyżki posiekanego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso pokrój w grubą kostkę i przesmaż na smalcu, aż się przyrumieni. Dodaj pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych). Posól i popieprz. Dodaj przyprawy i wlej wino. Duś, aż wino odparuje w 70%.

Kapustę pokrój w rąby, zarówno słodką, jak i kiszoną. Dorzuć kapustę do mięsa i dolej wody. Gotuj kilka godzin na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a całość gęsta. W razie potrzeby dolej wody.

W rondelku rozgrzej olej i przesmaż posiekane pory. Gdy będą miękkie, dodaj koncentrat. Smaż chwilę i wymieszaj całość z kapustą i mięsem. Na końcu dodaj majeranek i miód.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj pozostałe składniki. Gotowe ciasto zroluj w rulon i pokrój na 2 cm kawałki. Każdy kawałek zmiażdż na kotleta i smaż na oleju, aż będzie rumiany.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA