Ciastka orzechowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 140 g niesolonego masła
- 200 g cukru pudru
- 90 g zmielonych orzechów włoskich
- 60 g mąki
- 5 białek jajek
- 2 łyżki koniaku lub 1 łyżeczka wanilii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Roztop masło w małym rondlu i odstaw, żeby ostygło. Wymieszaj cukier, zmielone orzechy i mąkę. Dodaj białka jajek i koniak, a na koniec masło. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Nałóż ciasto do foremek, ale tylko do 3/4 ich pojemności. Piecz kilka minut. Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz dalej, aż ciastka zarumienią się, a wetknięta wykałaczka będzie sucha, czyli ok. 10 min. Jeśli pieczesz ciastka partiami, pamiętaj o zmianie temperatury piekarnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W