Clafoutis z klementynek

Clafoutis z klementynek
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.59)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • masło do wysmarowania formy
  • 65 g mąki plus do wysypania tortownicy
  • 3 jaja
  • 65 g cukru kryształu
  • szczypta soli
  • 180 ml tłustej śmietanki
  • 180 ml mleka
  • 5 – 15 klementynek
  • obranych i podzielonych na cząstki (ok. 3 szklanek)
  • cukier puder

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 175°C. Żaroodporne naczynie, ok. 22 cm na 5 cm, lub tortownicę o średnicy 25 cm albo porcelanowe naczynie wysmarować masłem, wysypać mąką, przekręcając naczynie, żeby mąka równomiernie pokryła cały spód. Na koniec odwrócić je, wysypując w ten sposób nadmiar mąki. W dużej misce ubić jaja na puszystą masę. Dodać cukier kryształ i sól, dalej ubijać, aż składniki się połączą. Wlać mleko i śmietankę, ubijać, aż powstanie gładka masa. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy lub brytfanny klementynkami, powinny dotykać górnej krawędzi. Wlać masę, pokrywając nią owoce, aż prawie będzie się wylewać. W zależności od używanego naczynia, może zostać trochę masy. Zapiekać 40 minut, clafoutis ma się ładnie zrumienić, a ciasto nie powinno oblepiać włożonego do środka noża. Posypać cukrem pudrem i podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Nie przechowywać dłużej niż kilka godzin, inaczej straci kształt.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA