Domowy sos BBQ

Domowy sos BBQ
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 2 łyżki jalapeño z puszki (lub mniej)
  • ½ cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki kopru włoskiego
  • ½ łyżeczki płatków chili (lub więcej)
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 400-450 ml ketchupu
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki wędzonej soli (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, podobnie jalapeño, a czosnek przeciskamy przez praskę. Koper włoski i część płatków chili ucieramy w moździerzu. Rozgrzewamy oliwę i krótko przesmażamy na niej cebulę, aż zmięknie, dodajemy czosnek, jalapeño, koper włoski z chili i pozostałe płatki chili. Przesmażamy mieszając.

Następnie wlewamy ketchup, mieszamy dodajemy cukier, sok jabłkowy, miód, sos Worcestershire, ocet, wędzoną sól i paprykę, doprawiamy pieprzem i na średnim ogniu redukujemy całość przez ok. 20-25 minut. Mieszamy sos co jakiś czas, doprawiamy do smaku i w zależności od potrzeb blendujemy. Serwujemy na zimno jako dodatek do mięs.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA