Dorada królewska z koprem i potrawka z oliwkami a la Annie i Magali
 
                                    
                    
                Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 66)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 
                                                                                        
                    			Potrawka: 
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże pomidory (bycze serca) lub 4 średnie
- 1 główka różowego czosnku
- 1 mały pęczek suszonego kopru
- 1 duża cebula biała
- 300 gr oliwek zielonych
- oliwa z oliwek
- 
                                                                                        
                    			
- Dorada:
- 1 dorada królewska - ok. 2 kg
- 1 ładny pęczek łodyżek dzikiego kopru
- 1/2 bulwa kopru
- 1 cytryna eko
- 1/2 bakłażan
- 1 pomidor
- 1 mała cebulka
- sól koprowa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Przygotuj potrawkę: obierz cebule, posiekaj ją drobno. Zeszklij w garnku z trzema łyżkami oliwy z oliwek; zeszklij na małym ogniu.
2. Obierz pomidory, usuń gniazda nasienne, posiekaj. Włóż je do garnka. Dodaj nie obrane ząbki czosnku. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, dodaj je do garnka. Włóż do garnka suszony koper, odrobinę soli, pieprz. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 45 minut lub dłużej - ziemniaki muszą być miękkie.
3. Nagrzej piekarnik do 180°C, bez termoobiegu. Weź duży talerz żaroodporny i wyłóż go dzikim koprem.
4. Umyj i pokrój bakłażan w kostkę. Podsmaż na patelni na 2 łyżkach oliwy. Umyj koper (obierz, w razie potrzeby) i posiekaj drobno. Umyj i pokrój cytrynę na drobne kawałki. Wymieszaj wszystko z oliwkami popierz, nie sól bo oliwki już są słone. Dodaj bakłażany, podlej oliwą i nafaszeruj tą masą ryby. Ułóż ryby na koprze, obłóż warzywami, podlej oliwą z oliwek. Piecz 45 minut.
5. Podawaj z potrawką oraz oliwkami, podlewając oliwą z Baux de Provence.
Rady Julie:
Dla ryb o wadze 2 kg, idealny czas pieczenia wynosi: 180°C, 45 minut, bez termoobiegu (wysusza rybę).
- Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                         
  
                     
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                        