Herbata masala

Herbata masala
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Napoje
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 350 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 10 strączków zielonego kardamonu
  • lekko zmiażdżonych
  • duża szczypta nasion kopru włoskiego
  • mały kawałek kory cynamonu
  • 1 łyżeczki świeżego imbiru
  • obranego i z grubsza posiekanego
  • 1 herbata ekspresowa
  • cukier do smaku
  • sól do smaku (opcjonalnie)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Powoli doprowadzić wodę i mleko z przyprawami i imbirem do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż ilość płynu zmaleje do jednej szklanki. Włożyć herbatę i parzyć minutę. Przecedzić do szklanki, posłodzić i/lub posolić do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA