Homar gotowany na parze

Homar gotowany na parze
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.109)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Znaleźć garnek tak duży, aby pomieścił wszystkie homary. Wlać wodę na około 2,5 cm wysokości garnka. Wsypać garść soli. Spróbować. W smaku powinna przypominać dzień na plaży i być przyjemnie słonawa. Zagotować. Aby uniknąć zranień i zacięć założyć rękawiczki, gumowe lub inne. Chwycić dwie nogi homara, skrzyżować je i mocno trzymać. To je unieruchomi do czasu zdjęcia gumek ze szczypców. Wrzucić do gotującej się wody. Szczelnie przykryć pokrywką i gotować na parze 12-15 minut. Ugotowane homary wyjąć z garnka, i kiedy wystarczająco wystygną, usunąć mięso z ogona, szczypców i pancerza. Udanej zabawy!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA