Homar gotowany na parze

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.109)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 8 homarów
- preferowanej wielkości
- świeża woda
- sól morska
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Znaleźć garnek tak duży, aby pomieścił wszystkie homary. Wlać wodę na około 2,5 cm wysokości garnka. Wsypać garść soli. Spróbować. W smaku powinna przypominać dzień na plaży i być przyjemnie słonawa. Zagotować. Aby uniknąć zranień i zacięć założyć rękawiczki, gumowe lub inne. Chwycić dwie nogi homara, skrzyżować je i mocno trzymać. To je unieruchomi do czasu zdjęcia gumek ze szczypców. Wrzucić do gotującej się wody. Szczelnie przykryć pokrywką i gotować na parze 12-15 minut. Ugotowane homary wyjąć z garnka, i kiedy wystarczająco wystygną, usunąć mięso z ogona, szczypców i pancerza. Udanej zabawy!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W