Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 10 sztuk mrożonych przegrzebków
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego
  • sok z cytryny
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • czerwony pieprz
  • sól
  • pieprz
  • 2 garście liści rukoli i roszponki
  • oliwa i sok z cytryny do skropienia sałaty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pojedyncze przegrzebki owinąć plasterkiem szynki lub boczku, spiąć bambusowym patyczkiem. Imbir zetrzeć lub drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić owinięte przegrzebki razem z imbirem. Wlać wino i odparować. Dodać przyprawy. Sałatę delikatnie wymieszać z odrobiną oliwy i soku z cytryny, rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć patyczki z przegrzebkami, polać sosem, który powstał na patelni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA