Krewetki słodko-kwaśne po syczuańsku
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Ideał (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chińska
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Na sos:200 ml gorącej wody
5 łyżek ketchupu
1 łyżka miękkiego brązowego cukru
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Do krewetek:
1 jajko
100 g mąki ziemniaczanej
olej arachidowy do smażenia + 1 łyżka
12 dużych surowych krewetek tygrysich, z usuniętymi głowami, pancerzykami, żyłkami, z pozostawionymi ogonkami
1 łyżka pieprzu syczuańskiego
5 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 2,5 cm, obrany i starty
2 średnie czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
1 łyżka soku z limonki
2 łodygi dymki, posiekane ukośnie na kawałki 2,5 cm
1 mała garść świeżej kolendry, drobno posiekana
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki na sos i odstaw. Krewetki: wymieszaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dwie łyżki wody, aż powstanie ciasto. Na dużym ogniu w woku rozgrzej olej arachidowy. Każdą krewetkę zanurzaj w cieście i smaż, aż się zrumieni. Najlepiej smażyć krewetki partiami. Odłóż je na papier kuchenny do osączenia. Mały wok lub zwykłą patelnię rozgrzej na dużym ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju arachidowego. Gdy tylko olej zacznie dymić, dodaj pieprz syczuański i mieszaj kilka sekund. Dodaj czosnek, imbir i chili – mieszaj jeszcze kilka sekund. Dolej wcześniej przygotowany sos i zagotuj. Wmieszaj sok z limonki, dymkę i kolendrę. Zdejmij z ognia i polej sosem krewetki. Podaj z ryżem, najlepiej z ryżem zasmażanym z jajkiem.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia chińska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         
                         Si King
 Si King 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Roger Mooking
 Roger Mooking 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         
                         
                         Piotr Przykaza
 Piotr Przykaza 
                         
                         
                         Sophie Grigson
 Sophie Grigson 
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak