Kwiaty cukinii z winegretem à la Mimoza
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Nadia G.
- Seria kulinarna:
- Bitchin' Kitchen (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Winegret:4 mandarynki
2 łyżki octu z szampana
½ łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka miodu wielokwiatowego
½ ząbka czosnku
2 łyżeczki oliwy extra vergine
szczypta płatków chilli
sól morska i pieprz
Kwiaty cukinii:
8 kwiatów cukinii
1 szklanka ciemnego piwa miodowego
1 łyżeczka sproszkowanej cebuli
1 jajko
¾ szklanki mąki
sól morska
oliwa extra vergine do smażenia
Winegret:
Wycisnąć mandarynki, do soku dodać trochę miąższu i wlać do słoika. Dodać ocet, musztardę, roztarty czosnek i płatki chilli, oliwę i miód. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zamknąć szczelnie słoik i energicznie potrząsać przez pół minuty, by utworzyła się emulsja.
Kwiaty cukinii:
W dużej misce połączyć piwo, jajko, mąkę, sproszkowaną cebulę i sól. Wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Na patelnię wlać oliwę do wysokości 1 cm i rozgrzać na średnim ogniu. Wpuścić kilka kropli ciasta. Kiedy oliwa odpowiednio rozgrzeje się, ciasto zacznie skwierczeć. Obtaczać kwiaty cukinii w cieście i delikatnie smażyć po kilka sekund z każdej strony, aż całe zrumienią się. Usmażone kwiaty umieszczać na ruszcie, żeby obciekły z tłuszczu. Posypać solą morską i natychmiast podawać.
Uformować z pergaminu rożek i przewiązać tasiemką z kokardą. Umieścić w nim kwiaty, obok podać winegret.
© Nadia G.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania wegetariańskie
Kuchnia włoska
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
  
                     
                         Piotr Kucharski
 Piotr Kucharski 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Łukasz Łuczaj
 Łukasz Łuczaj 
                         Matteo Brunetti
 Matteo Brunetti 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka