Lepkie ciasto toffi z polewą
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Słodki James (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto
90 g miękkiego masła
30 g mąki
200 g suszonych drylowanych daktyli
300 ml wody
170 g ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżka złotego syropu z melasy (golden syrup)
2 łyżki black treacle
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
200 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa
100 ml śmietany kremówki
40 g masła
40 g ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki black treacle
1 łyżka złotego syropu z melasy (golden syrup)
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Jedną trzecią masła natłuść wnętrze formy, a następnie oprósz je mąką. Zagotuj w rondlu daktyle zalane małą ilością wody. Za pomocą elektrycznego miksera utrzyj pozostałe masło z cukrem w dużej misce na jasną, puszystą masę. Ucierając, dodawaj stopniowo złocisty syrop, melasę, ekstrakt waniliowy i jajka. Zmniejsz szybkość ubijania i dodawaj stopniowo, po łyżce, mąkę ze środkiem spulchniającym. Utrzyj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą. Zmiel daktyle z gorącą wodą w malakserze, a na koniec dodaj sodę oczyszczoną. Szybko przełóż gorące daktylowe purée do miski z ciastem i dobrze wymieszaj. Napełnij surowym ciastem przygotowaną formę. Piecz 20-25 minut, aż wierzch ciasta wystarczająco stwardnieje. Aby przyrządzić polewę, wymieszaj w rondlu wszystkie składniki, zagotuj i zdejmij z ognia. Przed podaniem pokrój ciasto na porcje, przełóż do miseczek i polej obficie po wierzchu gorącą polewą. Podawaj z lodami.
© James Martin
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
  
                     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         
                         
                         
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa