Lody pistacjowe

Lody pistacjowe
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 375 ml pełnotłustego mleka
  • 125 ml śmietanki
  • rozgniecione nasiona z 8 strąków kardamonu
  • ½ laski wanilii
  • 4 żółtka
  • 100 g drobnego cukru
  • 150 g prażonych
  • łuskanych
  • świeżych pistacji
  • 100 g ciemnego cukru palmowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W garnku doprowadzić do wrzenia mleko ze śmietanką, kardamonem i wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać przecedzone mleko i mieszać, aż się dokładnie połączą. Wlać do garnka o podwójnym dnie i postawić na małym ogniu. Mieszać, aż sos pokryje wypukłą część łyżki. Zestawić z ognia, postawić na kostkach lodu i mieszać, aż masa ostygnie. W malakserze lub w moździerzu utrzeć pistacje z cukrem palmowym. Dodać do schłodzonej bazy deseru. Przelać do maszynki do lodów i ukręcić.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA