Pieczony dorsz w zupie z owoców morza i szafranu

Pieczony dorsz w zupie z owoców morza i szafranu
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
  • 12 surowych małży
  • 250 g krewetek
  • 2 marchewki
  • drobno pokrojone
  • 2 łodygi selera naciowego
  • drobno pokrojone
  • 2 szalotki
  • drobno pokrojone
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • 20 pomidorków czereśniowych
  • 300 ml bulionu rybnego dobrej jakości
  • 200 ml białego wina
  • szczypta szafranu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Posmaruj dorsza oliwą, posyp solą i pieprzem. Połóż na ruszt i piecz przez 12 do 15 minut, nie przewracając go. W tym czasie podsmaż na patelni marchewkę, cebulę, selera i ziarna kopru włoskiego. Dodaj czosnek i pomidory. Wymieszaj wszystko. Wlej bulion rybny z szafranem, białym winem i zagotuj. Jeśli nie masz świeżego bulionu, użyj dobrej jakości kostki. Dodaj krewetki i małże i gotuj aż skorupki otworzą się. Wlej porcję zupy na talerz, połóż w środku filet i polej go sosem rouille.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA