Pieczony kurczak z ziołami
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 łyżki świeżych listków rozmarynu lub 2 łyżki suszonych
- 6 do 8 świeżych listków szałwii
- zależnie od wielkości
- lub 3-4 suszone
- 2 łyżki świeżego majeranku lub 1 łyżka suszonego
- 1 łyżka świeżych listków tymianku lub 1½ łyżeczki suszonych
- 1 łyżka siekanego szczypiorku
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka kminku
- sok z 2 cytryn (8 łyżek); skórki zachować
- 2 łyżki oliwy
- 1½ łyżeczki grubej soli
- ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 2 kurczaki (po 1,5 kg) w całości
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Rozmaryn, szałwię, majeranek, tymianek, szczypiorek i listki laurowe posiekać na desce tak, żeby uzyskać jednorodną masę. W misce wymieszać z kminkiem, 2 łyżkami soku z cytryny, oliwą, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Odstawić na bok. Starannie sprawić kurczaki. Wysuszyć z zewnątrz i od środka papierowym ręcznikiem. Polać 3 łyżkami soku z cytryny z zewnątrz i od środka. Rozłożyć i natrzeć pastą ziołową z zewnątrz i od środka. Skórki z cytryny włożyć do jamy brzusznej. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, maksymalnie do 12 godzin. Piekarnik rozgrzać do 230°C. Oba kurczaki posypać resztą soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Ułożyć piersią do dołu w brytfance na posmarowanej olejem kratce. Piec 30 minut. Obrócić piersią do góry i piec jeszcze 30 minut w temperaturze obniżonej do 190°C, aż skórka będzie chrupiąca i przybierze złocistą barwę. Temperatura mięsa powinna wynosić 74°C. Przed pokrojeniem i podaniem odstawić na 15-20 minut.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
  
                     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         
                         Sophie Grigson
 Sophie Grigson 
                         Sophie Dahl
 Sophie Dahl 
                         
                         Si King
 Si King 
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka