Placek ze smalcem
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:450 g mąki chlebowej
1 łyżeczka soli
14 g drożdży
80 g smalcu
300 ml wody
75 g masła
225 g mieszanych suszonych owoców i kandyzowanej skórki cytrusów
50 g ciemnego cukru trzcinowego
mąka do podsypania
masło do smarowania
Przygotowanie:
Umieszczamy w misce mąkę, drożdże i sól, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy 20 g smalcu i palcami rozcieramy z mąką. Wlewamy ¾ wody i mieszamy składniki łyżką. Stopniowo dodajemy resztę wody i mieszamy składniki rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiamy 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Rolujemy i formujemy w kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godziny, aż podwoi objętość. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Rozrzucamy na cieście 20 g smalcu i 25 g masła w kawałkach i lekko rozsmarowujemy, posypujemy ⅓ cukru i ⅓ mieszanki bakalii. Składamy ⅓ ciasta od góry i na to ⅓ od dołu. Obracamy o ćwierć obrotu i znów rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Rozrzucamy na cieście 20 g smalcu i 25 g masła w kawałkach i lekko rozsmarowujemy, posypujemy połową pozostałego cukru i mieszanki bakalii. Składamy ⅓ ciasta od góry i na to ⅓ od dołu. Powtarzamy pkt 4 z resztą tłuszczu, cukru i bakalii. Wysmarowujemy masłem kwadratową blaszkę o boku 23 cm, z luźnym dnem. Rozwałkowujemy ciasto w kwadrat wielkości formy i przenosimy do blaszki. Lekko przyciskamy palcami, by wypełnić przestrzeń. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Usuwamy folię, wstawiamy blaszkę i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostygnięcia.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka