Placuszek z risotto i homara oraz sałata z fenkułu i fioletowej cebuli
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 8
Przygotowanie:
Składniki risotta:
2 łyżki oliwy
1 drobno posiekana szalotka
2 drobno posiekane ząbki czosnku
225 g ryżu Arborio
1 l wywaru drobiowego
720 ml białego wina
koszerna sól i pieprz (do smaku)
50g tartego parmezanu
110 g japońskiej bułki tartej czyli panko
60 ml oleju roślinnego
Składniki dania z homara:
2 surowe odwłoki homara
55 g roztopionego masła
1 cytryna
Składniki sałatki:
2 fenkuły bez pierzastych łodyg
2 fioletowe cebule
2 gruszki piaskowe
4 rzodkiewki
100 g pokruszonej gorgonzoli
Składniki winegretu:
3 łyżeczki musztardy dijon
sok z 1 cytryny
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 drobno posiekana szalotka
koszerna sól i pieprz (do smaku)
240 ml oliwy
Przygotowanie risotta:
Wlej do garnka wywar i białe wino. Podgrzej na średnim ogniu. W średnim rondlu rozgrzej oliwę na średnim do silnego ogniu. Wrzuć szalotki, czosnek i ryż. Wymieszaj, smaż przez 1 minutę. Łyżką wazową nalej dość płynu, żeby ledwie zakrył ryż. Wymieszaj i gotuj, aż niemal odparuje, często mieszając. Dolewaj w ten sposób płyn, aż ryż będzie al dente. Powinno to zająć około 30 minut. Dodaj parmezan , dopraw do smaku solą i pierzem. Zdejmij z ognia, studź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Uformuj placuszki w dłoniach. Obtocz w panko i smaż na dużej patelni na silnym ogniu aż będą chrupkie po obu stronach, czyli przez około 2 minuty na stronę. Wyjmij i osusz na papierowych ręcznikach kuchennych.
Przygotowanie homara:
Jeśli używasz mrożonych odwłoków, włóż je do torebki plastikowej ze szczelnym zamknięciem i rozmroź w misce z zimną wodą. Gdy się rozmrożą, wyjmij z pancerza. Rozgrzej grill i połóż odwłoki. Przy pomocy pędzelka posmaruj roztopionym masłem i piecz przez 3 minuty. Obróć, posmaruj masłem, dodaj nieco soku z cytryny i piecz przez kolejne 3 minuty. Zdejmij z ognia i pokrój w kawałki wielkości kęsa. Połóż kilka na placuszki z risotta i podawaj.
Przygotowanie sałatki:
Przetnij fenkuły na pół i drobno poszatkuj na szatkownicy. Odłóż na bok w misce. Przetnij cebulę na pół i drobno poszatkuj na szatkownicy. Dodaj do fenkułu. Przetnij gruszki na ćwiartki i drobno poszatkuj na szatkownicy. Dodaj do miski. Tak samo poszatkuj rzodkiewki i dorzuć do miski. Przykryj zwilżonym ręcznikiem papierowym, aż do podania.
Przygotowanie winegretu:
Utrzyj musztardę, sok z cytryny, szalotki i czosnek. Dodaj dużą szczyptę koszernej soli i pieprzu. Ucieraj, wlewając stopniowo oliwę, aż powstanie winegret. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem dorzuć do sałatki gorgonzolę, polej winegretem i delikatnie wymieszaj.
© 2012 Nicole Straight
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Owoce morza
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Agata Jędraszczak
 Agata Jędraszczak 
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Kim McCosker
 Kim McCosker 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                        