Pierożki wonton z wieprzowiną
 
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
Składniki:
- Ciasto:
- 50 g mąki ryżowej
- 150 g mąki pszennej + do podsypania
- ½ łyżeczki soli
- ok. 175 ml wrzątku
- Farsz:
- 200 g mielonej wieprzowiny
- 200 g świeżych krewetek
- ½ pęczka kolendry
- 1 cm startego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 duży ząbek czosnku
- do podania:
- sos teriyaki i świeża kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Mąkę ryżową i sól wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem, dokładnie rozcieramy łyżką i odstawiamy na 5 minut. Dosypujemy mąkę pszenną, mieszamy całość widelcem i przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. 
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy do niej starty czosnek i imbir, doprawiamy całość sosem sojowym i drobno poszatkowaną kolendrą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Na dno garnka do gotowania na parze kładziemy wycięty kawałek papieru do pieczenia i za pomocą patyczka do szaszłyków robimy w nim dziurki.
Wlewamy wodę do drugiego garnka, nastawiamy na nim garnek z dziurkami i papierem i przykrywamy. Wodę zagotowujemy dopiero, jak będziemy mieli gotową pierwszą partię pierożków. Ciasto rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej, podsypując jeśli trzeba mąką pszenną.
Wycinamy krążki, na środek każdego kładziemy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy pierożki. Można brzegi ciasta posmarować wodą, będą się lepiej kleiły.
Układamy na dnie garnka z papierem, ustawiamy nad wrzątkiem na ok. 5-7 minut.
Podajemy gorące, skropione sosem teriyaki.
					Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Wieprzowinę przekładamy do miski, dodajemy do niej starty czosnek i imbir, doprawiamy całość sosem sojowym i drobno poszatkowaną kolendrą. Mieszamy dokładnie i odstawiamy.
Na dno garnka do gotowania na parze kładziemy wycięty kawałek papieru do pieczenia i za pomocą patyczka do szaszłyków robimy w nim dziurki.
Wlewamy wodę do drugiego garnka, nastawiamy na nim garnek z dziurkami i papierem i przykrywamy. Wodę zagotowujemy dopiero, jak będziemy mieli gotową pierwszą partię pierożków. Ciasto rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej, podsypując jeśli trzeba mąką pszenną.
Wycinamy krążki, na środek każdego kładziemy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy pierożki. Można brzegi ciasta posmarować wodą, będą się lepiej kleiły.
Układamy na dnie garnka z papierem, ustawiamy nad wrzątkiem na ok. 5-7 minut.
Podajemy gorące, skropione sosem teriyaki.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Pierogi i pierożki
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
  
                     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         
                         
                        