Ravioli

Ravioli
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.14)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 4 żółtka
  • 100 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
Nadzienie
  • 350 g mielonego białego sera
  • starta skórka z 1/2 cytryny i 1 pomarańczy
  • laska wanilii
  • 4 łyżki cukru
  • 3 żółtka
Sos
  • sok z 2 pomarańczy i jednej cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W kopcu przesianej mąki z kakao zrób krater, wbij do niego żółtka oraz wlej ciepłą wodę z solą. Wyrabiaj ciasto tak, by cały płyn pozostał wewnątrz wulkanu. Dodaj roztopioną czekoladę. Jak tylko wszystkie płyny zostaną wchłonięte wyrabiaj ciasto na stolnicy, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryj je ściereczką, żeby nie obsychało i odstaw na ½ godziny.
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny. Laskę wanilii przekrój na pół i wyskrob nożykiem ziarenka ze środka. Cukier utrzyj z żółtkami na kogel-mogel. Do sera dodaj skórki z cytrusów, ziarenka wanilii oraz kogel-mogel. Wszystko dobrze wymieszaj. Sok z cytryny i pomarańczy wygotuj w rondelku do połowy. Dodaj do niego mąkę ziemniaczaną rozrobioną w łyżce wody. Zagotuj, aż zrobi się sos o konsystencji kisielu. Na omączonej stolnicy wywałkuj cienko ciasto. Za pomocą większego kieliszka wycinaj kółka mniej więcej jak na uszka. Na każde z nich nałóż łyżeczką farsz. Zlep krawędzie, a następnie rogi ze sobą. Gotuj je w wrzącej wodzie. Jak wypłyną gotuj je jeszcze chwilę. Podawaj z pomarańczowym sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA