Rolada bezowa

Przygotował:
Sugarlady Agata Stankiewicz
- Seria kulinarna:
- Słodka jak Sugar 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Bezy
Składniki:
- Beza:
- 5 białek
- 250 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 15 g skrobi ziemniaczanej
Krem:
- 400 g śmietanki 36%
- 300 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Konfitura:
- 350 g owoców leśnych
- 60 g cukru
- sok z ½ cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Białka umieść w misie miksera. Zacznij ubijać. gdy powstanie piana, zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksuj do czasu, aż cukier całkowicie rozpuści się w białkach.
Rozprowadź bezę na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut w 150 stopniach C. Po upieczeniu bezę wystudź. Przełóż do góry nogami na drugi papier do pieczenia i delikatnie oderwij papier.
W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i mascarpone. Ubijaj do powstania gęstego kremu. Na koniec dodaj cukier puder i jeszcze chwile ubijaj.
Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Gotuj do momentu zgęstnienia i gdy większość wody z owoców wyparuje. Masa ma być gęsta.
Na bezowy blat wyłóż krem, zostaw trochę kremu do dekoracji. Wyłóż konfiturę. Zawiń roladę ostrożnie. Zawijaj krótszy bok do środka. Roladę udekoruj kremem i świeżymi owocami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź