Rolada bezowa
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Bezy

Składniki:

  • Beza:
  • 5 białek
  • 250 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
Krem:
  • 400 g śmietanki 36%
  • 300 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
Konfitura:
  • 350 g owoców leśnych
  • 60 g cukru
  • sok z ½ cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka umieść w misie miksera. Zacznij ubijać. gdy powstanie piana, zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksuj do czasu, aż cukier całkowicie rozpuści się w białkach.

Rozprowadź bezę na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut w 150 stopniach C. Po upieczeniu bezę wystudź. Przełóż do góry nogami na drugi papier do pieczenia i delikatnie oderwij papier.

W misie miksera umieść schłodzoną śmietankę i mascarpone. Ubijaj do powstania gęstego kremu. Na koniec dodaj cukier puder i jeszcze chwile ubijaj.

Owoce umieść w garnku, dodaj sok z cytryny i cukier. Gotuj do momentu zgęstnienia i gdy większość wody z owoców wyparuje. Masa ma być gęsta.

Na bezowy blat wyłóż krem, zostaw trochę kremu do dekoracji. Wyłóż konfiturę. Zawiń roladę ostrożnie. Zawijaj krótszy bok do środka. Roladę udekoruj kremem i świeżymi owocami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA