Ryż po persku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 laska cynamonu
- 2 goździki
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki nasion kardamonu (z około 3 strąków)
- sól gruboziarnista
- 2 szklanki białego ryżu Basmati
- 0,5 kg ziemniaków odmiany Russet (2 średnie sztuki)
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych moreli
- 2 łyżki rodzynek
- ¾ szklanki posiekanych liści świeżej kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zawiń laskę cynamonu, goździki, pieprz i ziarna kardamonu w gazę i zawiąż. Napełnij duży rondel 4 litrami wody, dodaj łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Wrzuć ryż i saszetkę z przyprawami. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie. Usuń saszetkę i przecedź ryż przez sitko o cienkich oczkach. Pozostaw go na sitku przez około 10 minut.
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je szatkownicą na pięciomilimetrowe plasterki. W patelni o średnicy 30 cm roztop masło i rozprowadź je po całej powierzchni. Przelej masło do dużej miski. Ułóż ziemniaki dookoła patelni w dwóch warstwach w taki sposób, żeby na siebie nachodziły.
Wymieszaj ryż z masłem, morelami, rodzynkami i przypraw solą.
Posyp ziemniaki kolendrą i przykryj je połową mieszanki z ryżu, dociskając, żeby uzyskać równą warstwę. Dodawaj resztę mieszanki i dociskaj. Przykryj szczelnie patelnię kawałkiem gazy.
Gotuj przez 8 minut. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut, aż ziemniaki staną się chrupiące i nabiorą złotej barwy. Zdejmij gazę. Gumową łopatką oddziel składniki od brzegów patelni i delikatnie potrząsając naczyniem, przełóż danie do góry nogami na półmisek.
W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je szatkownicą na pięciomilimetrowe plasterki. W patelni o średnicy 30 cm roztop masło i rozprowadź je po całej powierzchni. Przelej masło do dużej miski. Ułóż ziemniaki dookoła patelni w dwóch warstwach w taki sposób, żeby na siebie nachodziły.
Wymieszaj ryż z masłem, morelami, rodzynkami i przypraw solą.
Posyp ziemniaki kolendrą i przykryj je połową mieszanki z ryżu, dociskając, żeby uzyskać równą warstwę. Dodawaj resztę mieszanki i dociskaj. Przykryj szczelnie patelnię kawałkiem gazy.
Gotuj przez 8 minut. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut, aż ziemniaki staną się chrupiące i nabiorą złotej barwy. Zdejmij gazę. Gumową łopatką oddziel składniki od brzegów patelni i delikatnie potrząsając naczyniem, przełóż danie do góry nogami na półmisek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W