Tofu po koreańsku

Tofu po koreańsku
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery wegańskie

Składniki:

Sos:
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ¾ łyżki papryki gochugaru
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
do podania: podprażone ziarna sezamu, szczypiorek i opcjonalnie olej sezamowy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Tofu pokroić w plastry. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć tofu przez 2 - 3 minuty, a następnie obrócić i smażyć kolejne 2 - 3 minuty. Odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek oraz szczypiorek posiekać. Rozgrzać ponownie patelnię i dodać odrobinę oleju, jeśli jest to niezbędne. Na patelnię włożyć pokrojoną cebulkę, smażyć przez 2 - 3 minuty do momentu, aż będzie miękka i złocista. Wtedy dodać szczypiorek oraz czosnek i smażyć kolejną minutę.
W międzyczasie wymieszać w szklance wszystkie składniki sosu. Do patelni włożyć z powrotem obsmażone tofu, zwiększyć ogień, wlać sos i delikatnie mieszać, aby całe tofu równo zanurzyło się w sosie. Kiedy większość sosu odparuje zdjąć patelnię z ognia, posypać tofu szczypiorkiem, sezamem oraz skropić olejem sezamowym, jeśli macie go pod ręką. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno jako lunch do pracy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA