Tort Pawłowej

Tort Pawłowej
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Składniki:

  • 2 białka
  • 350 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 3 łyżki stołowe wrzątku
  • 300 ml bitej śmietany
  • truskawki przecięte na pół
  • 2 marakuje

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wyłóż blachę pergaminem. Do dużej miski wlej białka, wsyp cukier i skrobię. Wlej ocet. Ubijaj elektrycznym mikserem. Dolej wrzątek. Ubij sztywną pianę. Przełóż na pergamin. Rozsmaruj łopatką, aż uzyskasz koło o średnicy 22 cm z lekkim wgłębieniem w środku. Piecz przez 20 minut, aż beza będzie złocista. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Wsuń duży nóż pod bezę i ostrożnie przełóż na paterę. Nałóż bitą śmietanę i rozsmaruj po bezie. Przybierz truskawkami. Przetnij marakuje, wyjmij łyżką miąższ i nałóż na truskawki. Podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA