Tort wywrotka
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Domowy kucharz (odc.103)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 12
Przygotowanie:
Ciasto115 g 70% gorzkiej czekolady
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki masła w pokojowej temperaturze
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
1/4 szklanki gorącej wody
Polewa
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki syropu kukurydzianego
225g 70% gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej
Czekoladowa bita śmietana
1 szklanka śmietany kremówki 36%
2 łyżki kakao
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wanilii
Montaż i dekoracja
pokruszone czekoladowe wafelki do przybrania
wywrotka albo wóz strażacki
Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć cukier, mąkę i sodę oczyszczoną w robocie kuchennym. Dodać kwaśną śmietanę i masło i dobrze ubić. Dodać jajka i wanilię, ubijać, aż się połączą. Dodać stopioną czekoladę i dalej ubijać. Dodać gorącą wodę i mieszać, do czasu aż ciasto stanie się gładkie. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z formy na metalową kratkę, niech wystygnie. Ciasto można piec w tradycyjnej tortownicy, ale keksówka jest wygodniejsza, jeśli chodzi o wykonanie wywrotki.
Polewa czekoladowa
Podgrzać śmietanę i syrop kukurydziany, wmieszać czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie jedwabiście gładka. Studzić 15 minut lub do czasu, aż masa będzie chłodna, ale ciągle płynna.
Czekoladowa bita śmietana
35% śmietanę, kakao, brązowy cukier i wanilię ubijać w dużej misce do czasu aż powstaną miękkie śmietanowe szczyty.
Montaż i dekoracja
Ciasto ułożyć na metalowej kratce ustawionej nad blachą do pieczenia. Polewę rozprowadzić równomiernie po cieście aż całe będzie nią pokryte. W razie potrzeby użyć polewy, która spłynęła na spodnią blachę. Ciasto studzić w lodówce.
Dużą deskę do krojenia posmarować masłem i posypać warstwą pokruszonych wafli aż będą wyglądać jak gruz. Ciasto ułożyć na wafelkowym gruzie. Wywrotkę postawić na tak przygotowanym cieście i wypełnić bitą śmietaną i posypać pozostałościami wafelkowego gruzu.
© Michael Smith
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Ciasta i ciasteczka
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Anna Olson
 Anna Olson Julie Andrieu
 Julie Andrieu 
                         Emeril Lagasse
 Emeril Lagasse 
                         Bożena Sikoń
 Bożena Sikoń 
                         
                         
                         Gieno Mientkiewicz
 Gieno Mientkiewicz 
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Dave  Myers
 Dave  Myers 
                         Laura Calder
 Laura Calder