Wieniec z brioszki
Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
 - Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Inne
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia francuska
 - Ilość osób:
 - 5
 
Przygotowanie:
Składniki:500 g mąki chlebowej
10 g soli
10 g drożdży instant
4 jajka
170 g mleka 3,2%
250 g masła o temperaturze pokojowej
8-10 plasterków szynki parmeńskiej
3 x 125 g sera mozarella di buffala
1 pęczek bazylii
garść startego parmezanu
1 jajko
mąka do podsypania
Przygotowanie:
W dzieży miksera stacjonarnego umieszczamy suche składniki, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy jajka i mleko. Montujemy mieszadło hakowe. Mieszamy składniki na najniższych obrotach, potem nieco zwiększamy obroty i wyrabiać, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy masło po kawałku i mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Wyjmujemy ciasto na arkusz folii, zawijamy i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Przyklejamy dolny brzeg do blatu. Przykrywamy ciasto plasterkami szynki, rozrzucamy kawałki mozarelli, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii i połową parmezanu. Zaginamy górny brzeg i ciasno zwijamy w dół. Strzepujemy nadmiar mąki i zeskrobujemy resztki ciasta z blatu. Podsypujemy mąką i odwracamy ciasto szwem do dołu. Chwilę rolujemy, lekko rozciągając od środka ku końcom. Odcinamy końce. Przekrawamy walec wzdłuż na 2 równe części, odwracamy przecięciem do góry i zsuwamy połówki razem. Nacieramy ręce mąką, chwytamy za końce i kręcąc w przeciwnych kierunkach, szybko skręcamy części ze sobą. Lekko spłaszczamy końce, formujemy walec w wieniec i ściskamy końce ze sobą, by się skleiły. Przekładamy ciasto na blachę i oprószamy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Przy pomocy pędzla smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem i posypujemy resztą parmezanu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, aż się zrumieni. Wyjmujemy i odkładamy na kratkę do przestygnięcia.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W