Ziemniaczana zapiekanka z serem i cebulą
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zapiekanki
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 75 g masła, schłodzonego i pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 75 g smalcu, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę
- 25 g parmezanu, drobno startego
- 25 g dojrzałego cheddara, drobno startego
- jajko do posmarowania
Farsz:
- 1 kg ziemniaków desiree lub innych sałatkowo-uniwersalnych
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 375 g dojrzałego cheddara, startego
- 50 ml mleka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz biały
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Ciasto:
Wsyp do miski mąkę, dodaj tłuszcz i rozetrzyj delikatnie placami, aż do uzyskania konsystencji grubej kruszonki (ciasto jest bardziej tłuste i bardziej się klei niż zwykłe). Można też połączyć mąkę i tłuszcz w malakserze.
Dodaj sery i wymieszaj. Dodawaj po trochu wodę i mieszaj nożem, aż ciasto się połączy. Powinno wystarczyć 2-3 łyżki wody. Kiedy ciasto się połączy, zagnieć ręką i uformuj kulę. Owiń folia spożywczą i włóż do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj żaroodporne naczynie o wymiarach około 24 cm x 20 cm x 5 cm.
Farsz:
Obierz i pokrój na duże kawałki ziemniaki. Umieść w garnku i zalej wodą. Posól lekko i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki zmiękną na tyle, by dało się z nich zrobić piure.
Odcedź ziemniaki i przepuść przez praskę. Dodaj cebulę, ser, nieco soli oraz sporą szczyptę pieprzu białego. Energicznie wymieszaj, aby ser dobrze połączył się z piure. Dodaj mleko i szczypiorek i starannie wymieszaj.
Masę włóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wyrównaj.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, aby uzyskać kształt naczynia na zapiekankę. Powinno mieć ok. 1 cm grubości. Przykryj nim farsz, obkrój nadmiar ciasta. Zaznacz na cieście podział na porcje nacinając lekko nożem.
Posmaruj ciasto rozkłóconym żółtkiem i piecz przez 20-25 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstaw na 15 minut i podawaj.
					Wsyp do miski mąkę, dodaj tłuszcz i rozetrzyj delikatnie placami, aż do uzyskania konsystencji grubej kruszonki (ciasto jest bardziej tłuste i bardziej się klei niż zwykłe). Można też połączyć mąkę i tłuszcz w malakserze.
Dodaj sery i wymieszaj. Dodawaj po trochu wodę i mieszaj nożem, aż ciasto się połączy. Powinno wystarczyć 2-3 łyżki wody. Kiedy ciasto się połączy, zagnieć ręką i uformuj kulę. Owiń folia spożywczą i włóż do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 200°C. Przygotuj żaroodporne naczynie o wymiarach około 24 cm x 20 cm x 5 cm.
Farsz:
Obierz i pokrój na duże kawałki ziemniaki. Umieść w garnku i zalej wodą. Posól lekko i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki zmiękną na tyle, by dało się z nich zrobić piure.
Odcedź ziemniaki i przepuść przez praskę. Dodaj cebulę, ser, nieco soli oraz sporą szczyptę pieprzu białego. Energicznie wymieszaj, aby ser dobrze połączył się z piure. Dodaj mleko i szczypiorek i starannie wymieszaj.
Masę włóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego i wyrównaj.
Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy, aby uzyskać kształt naczynia na zapiekankę. Powinno mieć ok. 1 cm grubości. Przykryj nim farsz, obkrój nadmiar ciasta. Zaznacz na cieście podział na porcje nacinając lekko nożem.
Posmaruj ciasto rozkłóconym żółtkiem i piecz przez 20-25 minut, aż się zrumieni. Po upieczeniu odstaw na 15 minut i podawaj.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zapiekanki
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Kim McCosker
 Kim McCosker 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                        