Zupa-krem z batatów

Zupa-krem z batatów
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia kreolska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Roztop masło na średnim ogniu w dużym rondlu i podsmaż cebulę przez 3-4 min, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodaj pokrojone bataty, imbir, mleczko kokosowe i 3 szklanki bulionu. Gotuj przez ok. 25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksuj zupę na gładkie puree, a jeśli jest za gęste, dolej pozostały bulion. Dodaj sok z limonki i ewentualnie przecedź krem. Wstaw z powrotem na ogień i dopraw do smaku. Nakładaj do miseczek i ozdabiaj posiekaną kolendrą i łyżeczką jogurtu. Zupę można podawać na ciepło albo w temperaturze pokojowej.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

paupaulina 11 lat temu

Polecam! Krem ma na prawde bardzo ciekawy smak, jednak ja dodałam trochę wiecej imbiru

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA