Zupa z szynki i warzyw
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Szynka
900 g surowego bekonu lub szynki wędzonej
1 cebula
2 marchewki
1 por
2 łodygi selera naciowego
25 g masła
1 gałązka tymianku
1 liść laurowy
2,25 litra bulionu z kurczaka
Zupa
450 g marchwi
2 cebule
6 łodyg selera naciowego
450 g brukwi
450 g pasternaku
100 g masła
50 ml oliwy
1 ząbek czosnku
50 g pęczaku
sól i pieprz
Przygotować szynkę
Mięso namoczyć w zimnej wodzie na 24 godziny. Obrać cebulę i marchew, oczyścić i umyć por. Pokroić warzywa w kawałki wielkości 1 cm. Stopić masło i zeszklić na nim warzywa (ok. 5 minut). Dodać przyprawy, zamieszać i gotować pod przykryciem aż warzywa lekko zmiękną. Wlać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Włożyć szynkę lub bekon i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować 45 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć mięso i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Przecedzić płyn przez sito.
Przygotować zupę
Obrać warzywa i pokroić w kostkę wielkości 1 cm, pasternak i brukiew włożyć do osobnej miski. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i stopić masło. Wrzucić marchew, cebulę i seler, dodać zmiażdżony czosnek, zamieszać i gotować pod przykryciem 2 – 3 minuty. Wsypać pęczak i gotować kolejne 2 – 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wlać płyn z gotowania mięsa i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż marchew będzie miękka. Dodać brukiew, pasternak i mięso, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i gotować jeszcze 10 minut.
© Gary Rhodes
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zupy
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Laura Calder
 Laura Calder 
  
                     
                         
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
                         Andrzej  Andrzejczak
 Andrzej  Andrzejczak 
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         Bill Granger
 Bill Granger 
                         Martyna Chomacka
 Martyna Chomacka 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska