Beza o smaku kiwi z kremem bananowym

Beza o smaku kiwi
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Bezy

Składniki:

  • Beza:
  • 6 białek
  • 310 g cukru pudru
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki octu spirytusowego
Krem:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Zacznij od ubicia białek. Dodawaj do nich cukier puder. W następnej kolejności dosyp mąkę ziemniaczaną i dolej ocet spirytusowy.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nałóż dwie porcje bezy. Bezy piecz w piekarniku o temp. 170º C przez 7-10 min, następnie zmniejsz temperaturę do 140ºC i piecz około 30-40 min. Po wyjęciu z piekarnika wystudź.

Przygotuj krem. Za pomocą robota utrzyj żółtka, następnie dosyp cukier i wszystko ponownie wymieszaj. Dodaj schłodzone mascarpone i ponownie wymieszaj. Do masy dodaj ubitą śmietankę.
Małe banany za pomocą widelca rozgnieć na papkę i dodaj do kremu. Następnie dodaj maliny i porzeczki. Ponownie wymieszaj. Krem wstaw do lodówki.
Na końcu złóż torcik bezowy. Upieczone bezy przełóż warstwą schłodzone kremu i plastrami mini kiwi. Torcik udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA