Eton Mess

Eton Mess
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery, Bezy
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • kilka dużych bez
  • 1-2 łyżeczki pasty z wanilii
  • 2 szklanki jeżyn
  • 2 szklanki truskawek
  • 2 łyżki likieru Passoa lub innego ulubionego
  • 1 łyżka drobnego cukru lub cukru pudru
  • 3-4 gałązki świeżej mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Truskawki i jeżyny myjemy, połowę owoców przekładamy do większej miski i lekko rozgniatamy z cukrem i likierem. Śmietankę kremówkę ubijamy ale niezbyt sztywno na koniec dodajemy pastę z wanilii i tylko lekko mieszamy.
Bezy wkruszamy do śmietanki, dodajemy rozgniecione owoce i część owoców całych.
Mieszamy delikatnie i przekładamy do wysokich szklanek do deserów, podajemy udekorowane całymi owocami, listkami mięty i pokruszonymi bezami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA