Bisque z homara
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 łyżki oliwy dobrej jakości
- odłożone korpusy homara wraz z wywarem z gotowania (około 3 szklanki)
- 1 szklanka grubo posiekanego selera naciowego
- 1 szklanka grubo pokrojonej cebuli
- 4 nie obrane
- zmiażdżone ząbki czosnku
- ¾ szklanki wytrawnego białego wina
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki przecieru pomidorowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżeczki grubo posiekanego świeżego estragonu
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól
- w razie potrzeby
- ¼ szklanki tłustej śmietany
- 1 łyżka dobrego koniaku
- 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Oliwę rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu i wrzucić kawałki korpusów homarów. Od czasu do czasu mieszając, smażyć przez 6-8 minut, aż zaczną się rumienić. Dorzucić seler, cebulę i czosnek. Podsmażać na małym ogniu przez 5 minut, aż warzywa zmiękną. Wymieszać wino z mąką, aż powstanie gładka masa. Dodać mieszaninę z mąką, wlać wywar z gotowania homarów, uzupełnić przecierem pomidorowym, tymiankiem, estragonem i pieprzem kajeńskim. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 10 do 15 minut. Przelać przez sito. Przetrzeć łyżką, aby wydobyć jak najwięcej płynu. Przecedzić do rondla. (Należy uzyskać 3 do 4 szklanek, w razie potrzeby uzupełnić wodą.) Spróbować i w razie potrzeby dosolić. Tuż przed podaniem, wlać śmietanę i koniak. Podgrzać, aż bisque zacznie wrzeć. Posypać szczypiorkiem i natychmiast podawać.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zupy
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Anna Olson
 Anna Olson 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Roger Mooking
 Roger Mooking 
                         Agata Jędraszczak
 Agata Jędraszczak 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         Tomasz Deker
 Tomasz Deker 
                         
                         
                         
                         
                         Brygida Kosel
 Brygida Kosel 
                         
                        