Burger z łososiem

Burger z łososiem
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Bartosz Lisek

Seria kulinarna:
Nie bój ryby! 2 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Składniki:

  • 4 steki z łososia norweskiego ze skórą
  • 4 bułki maślane burgerowe
  • 1 serek kanapkowy Philadelphia
  • 8 liści sałaty rzymskiej mini
  • 8 plastrów pomidora
  • 1 duża cebula prażona
Sos śliwkowy:
  • 2 szklanki świeżych śliwek bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
  • ½ szklanki suszonych i wędzonych śliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka peperoni
  • ½ - 1 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 4 łyżki octu jabłkowego lub śliwkowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku
  • 10 liści kafiru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łososia przyprawić minimalnie, tylko sól i pieprz. Włożyć do lodówki na czas przygotowania dodatków.

W pierwszej kolejności przygotować sos. Śliwki świeże i wędzone wrzucić do blendera, tak samo resztę składników: czosnek, chili, ocet, koncentrat pomidorowy, musztardę, cukier, sos Worcestershire i wodę, którą należy dodawać stopniowo, żeby ułatwić blendowanie. Masa ma być gładka. Na tym etapie na początek dodawać po łyżeczce soli i świeżo mielonego pieprzu, ponownie krótko zblendować.

Konsystencja powinna być dość płynna, a smak słodki. Masę przelać do rondla, dodać liście kafiru i doprowadź do zagotowania. W miarę, gdy sos będzie się redukował na małym ogniu, bąbelki powietrza będą stawały się coraz większe. Poza tym cukier będzie się karmelizował i zmieniał kolor sosu na coraz ciemniejszy. Jeśli chodzi o temperaturę, nie powinna przekraczać 95 stopni C. Przed przelaniem sosu do wyparzonego słoika należy odcedzić go z liści kafiru.

Rozgrzać patelnię i umieścić na niej dwie połówki ulubionej bułki. Bułkę od wewnątrz posmarować rozpuszczonym masłem (może to być też oliwa) i ułożyć na patelni. Ma być dobrze zrumieniona i chrupiąca.

Okruchy zdjąć z patelni i polać delikatnie oliwą, ułożyć łososia skórą do dołu. Smażyć tak długo, aż skóra stanie się sztywna i chrupka, nie może być jednak spalona, dlatego należy na bieżąco kontrolować temperaturę. Stek smażyć, aż osiągnie w najgrubszym miejscu co najmniej 55 st. C. Może to zająć kilka minut.

Bułki posmarować serkiem kanapkowym, ułożyć sałatę i 2 plastry pomidora. Środek tak zwanego dekla bułki posmarować sosem bbq i ułożyć na nim prażoną cebulę. Kiedy stek z łososia osiągnie już odpowiednią temperaturę, zdjąć go z patelni i dać mu chwilę odpocząć, tak 3 do 5 minut. Następnie ułożyć go na pomidorach i przykryć deklem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA