Chrupiące śledzie z pikantną sałatką

Chrupiące śledzie z pikantną sałatką
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przygotowanie:

Składniki:
10 małych śledzi, wypatroszonych i oskrobanych
1 łyżka prażonej mielonej curry
sól
2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka mąki
sok z limonki
2 litry oleju do smażenia
1 główka czosnku (ząbki czosnku lekko miażdżymy, ale nie obieramy)
10 suszonych czerwonych chili

na sałatkę:
1 duża cebula, drobno pokrojona w plasterki
3 zielone chili, drobno posiekane
4 dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
1 średni ogórek, pokrojony w plasterki
2 łyżeczki suszonego tuńczyka w płatkach
sok z limonki
sól i pieprz

Przygotowanie:
Oczyszczone śledzie umieszczamy w naczyniu. Dodajemy curry, sól, pieprz i mąkę. Mieszamy, żeby ryby pokryły się mąką i przyprawami. Dodajemy sok z limonki i znów mieszamy. Łączymy wszystkie składniki na sałatkę i odstawiamy. W naczyniu na dużym ogniu rozgrzewamy olej, aż osiągnie temperaturę dymienia. Po jednym dodajemy śledzie i smażymy, aż staną się złociste i chrupiące. Smażymy po 3-4 śledzie naraz, żeby nie obniżyć temperatury oleju. Wyjmujemy ryby, odkładamy na papier kuchenny i smażymy kolejną partię. W tym samym oleju smażymy ząbki czosnku i papryczki chili. Wyjmujemy i osączamy. Na talerzu kładziemy kilka śledzi, dekorujemy smażonym czosnkiem i chili. Podajemy z sałatką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!

Kuchnia lankijska

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA