Domowe lody
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia brytyjska
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Waniliowe
300ml śmietany kremówki
300ml mleka pełnotłustego
1 laska wanilii, lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
6 żółtek
175g drobnego cukru
Przygotowanie
Wymieszaj w rondlu mleko i śmietanę. Przetnij wzdłuż laskę wanilii, wyskrob nasionka i dodaj je, razem z samą laską do mleka. Zagotuj. W międzyczasie rozetrzyj jajka z cukrem. Powoli dolewaj mleko ze śmietaną cały czas energicznie mieszając, żeby nie zrobiła się jajecznica. Odstaw, żeby masa ostygła, co pewien czas mieszając. Wyjmij laskę wanilii. Kiedy masa ostygnie można ją włożyć do maszynki do robienia lodów. Taką ilość trzeba podzielić na dwie porcje. Lody trzeba wyrabiać jakieś 20-30 minut, w tym czasie zgęstnieją i zwiększą objętość. Nie wyrabiaj masy, aż zupełnie się zamrozi, bo lody będą wtedy grudkowate. Wyjmij z maszynki trochę wcześniej i włóż do zamrażarki. Jeżeli nie masz maszynki do lodów włóż masę do miski, wstaw do zamrażarki. Co kilkanaście minut wyjmuj ją i mieszaj, aż zamarznie do końca.
Konfiturowe
1 porcja lodów waniliowych, zrobionych bez wanilii
1 słoik (350g) konfitur
Przygotowanie
Postępuj zgodnie z przepisem na lody waniliowe. Kiedy dodasz do masy jajecznej mleka ze śmietaną, dodaj również konfitury. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.
Z miodu i whisky
1 porcja lodów waniliowych, zrobionych bez wanilii
1 słoik (350g) płynnego miodu
whisky do smaku
Przygotowanie
Postępuj zgodnie z przepisem na lody waniliowe. Kiedy rozcierasz żółtka z cukrem, dodaj również miód. Dalej postępuj zgodnie z przepisem. Whisky dodaj tuż zanim zaczniesz wyrabiać lody.
Z kremu cytrynowego
1 porcja kremu cytrynowego
2 łyżki creme fraiche
1 łyżka jogurtu
Krem cytrynowy
225g drobnego cukru
225g masła
drobno starta skórka i sok z 3 cytryn
5 żółtek
Przygotowanie
Przygotuj krem cytrynowy. Zetrzyj żółtka z cukrem. W rondelku roztop masło i dodaj sok i skórkę z cytryny. Dodaj do masy jajecznej. Postaw miskę z masą na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powinno to zająć jakieś 15-20 minut. Wymieszaj zimny krem cytrynowy z creme fraiche i jogurtem. Włóż do maszynki do robienia lodów. I gotowe.
© Gary Rhodes
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Kuchnia brytyjska
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Bartosz Lisek
 Bartosz Lisek 
  
                     
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
                         
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Jamie  Oliver
 Jamie  Oliver 
                         Sophie Grigson
 Sophie Grigson 
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Bill Granger
 Bill Granger 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Si King
 Si King