Duszony kurczak
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1-2 łyżki oliwy
- 1 kurczak o wadze 1,25-1,5 kg, podzielony na 8 porcji
- kawałek masła
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 50 ml czerwonego octu winnego
- 110 ml białego wina
- 500 ml bulionu z kurczaka
- 2 pomidory obrane ze skory
- 1 czubata łyżka musztardy Dijon
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka posiekanego estragonu
- sól morska i świeżo starty pieprz
Puree ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 125 ml tłustej śmietanki
- 125 g miękkiego masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Na dużej patelni lub w naczyniu żaroodpornym rozgrzać oliwę. Kurczaka doprawić i obsmażyć, zrumieniając skórę.
- Kurczaka zdjąć, tłuszcz odlać, patelnię wytrzeć, dodać masło. Wrzucić koncentrat, smażyć go 2 minuty na średni ogniu, dodać czosnek, smażyć kolejną minutę. Wlać ocet, zredukować. Dodać wino, zredukować o 1/3. Wlać bulion, zagotować.
- Kurczaka włożyć na patelnię, przykryć, przenieść do piekarnika. Piec 20 minut.
- W tym czasie pomidory pokroić na ćwiartki, wybrać pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
- Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i przecisnąć przez praskę z powrotem do garnka. Mieszać na ogniu, aż odparuje woda. Śmietankę ostrożnie podgrzać, zdjąć z ognia. Do ziemniaków dodawać stopniowo śmietankę i masło. Ucierać, aż masa stanie się kremowa. Doprawić solą i pieprzem.
- Kurczaka wyjąć z piekarnika. Trzymać w cieple do podania.
- Sos z naczynia odcedzić do czystego rondelka, zagotować. Dodać musztardę i śmietankę, wymieszać trzepaczką. Zagotować, odrobinę zredukować. Doprawić, dodać pomidory i estragon.
- Kurczaka polać sosem, podawać z puree ziemniaczanym.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Adam Chrząstowski
 Adam Chrząstowski 
  
                     
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan 
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka