Ekspresowy ramen

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
Składniki:
- Baza:
- 1,5 l wywaru drobiowego
- 400 ml mleka sojowego lub z groszku
- 2-3 porcje makaronu do ramenu (najlepiej świeżego)
Tare:
- 3 łyżki japońskiej pasty sezamowej (lub 1 łyżka masła orzechowego i 2 łyżki tahini)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki chrupiącego oleju chili
Chrupiące mięso:
- 350 g mielonej wołowiny
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty Toban Djan
- łyżka sosu sojowego
- łyżka Mirinu
- łyżka oleju do smażenia
Do podania:
- jajka 6 minutowe ugotowane na półmiękko
- 2 kapusty pak choi
- szczypiorek
- olej chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Siekamy czosnek, ścieramy imbir. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, przesuwamy go na bok i dodajemy mięso. Smażymy, aż złapie karmelizację. Dodajemy imbir oraz pozostałe składniki. Smażymy jeszcze 1-2 minuty i odkładamy na bok.
Składniki tare łączymy w misce i dzielimy na 2-3 części. Ja lubię gęsty wywar, więc dodaję podwójną porcję.
W garnku łączymy wywar i mleko roślinne. Dodajemy do tarę i mieszamy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie w wodzie po makaronie blanszujemy kapustę pak choy (wystarczy 30 sekund).
Do miski z wywarem i tare wkładamy makaron, na nim układamy kapustę i mielone mięso, a obok przekrojone jajko na półmiękko. Całość posypujemy szypiorkiem i polewamy ekstra porcją oleju chili.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź