Ekspresowy ramen

Ekspresowy ramen
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • Baza:
  • 1,5 l wywaru drobiowego
  • 400 ml mleka sojowego lub z groszku
  • 2-3 porcje makaronu do ramenu (najlepiej świeżego)
Tare:
  • 3 łyżki japońskiej pasty sezamowej (lub 1 łyżka masła orzechowego i 2 łyżki tahini)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki chrupiącego oleju chili
Chrupiące mięso:
  • 350 g mielonej wołowiny
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pasty Toban Djan
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka Mirinu
  • łyżka oleju do smażenia
Do podania:
  • jajka 6 minutowe ugotowane na półmiękko
  • 2 kapusty pak choi
  • szczypiorek
  • olej chili

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Siekamy czosnek, ścieramy imbir. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, przesuwamy go na bok i dodajemy mięso. Smażymy, aż złapie karmelizację. Dodajemy imbir oraz pozostałe składniki. Smażymy jeszcze 1-2 minuty i odkładamy na bok.

Składniki tare łączymy w misce i dzielimy na 2-3 części. Ja lubię gęsty wywar, więc dodaję podwójną porcję.

W garnku łączymy wywar i mleko roślinne. Dodajemy do tarę i mieszamy. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie w wodzie po makaronie blanszujemy kapustę pak choy (wystarczy 30 sekund).

Do miski z wywarem i tare wkładamy makaron, na nim układamy kapustę i mielone mięso, a obok przekrojone jajko na półmiękko. Całość posypujemy szypiorkiem i polewamy ekstra porcją oleju chili.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA