Filet mignon z pieczarkami, liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przyjęcie u Rocco
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Przygotowanie:
Składniki dania mięsnego:
8 porcji polędwicy wołowej
240 ml oliwy
8 ząbków czosnku
sól i rozgnieciony pieprz (do smaku)
masło
Składniki pieczarek:
4 pieczarki
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
Składniki liści rzepy:
2 pęczki liści rzepy
80 ml oliwy
6 rozgniecionych ząbków czosnku
sól
Składniki ziemniaków:
2,5 kg małych, czerwonych ziemniaków
115 g masła
3 ząbki czosnku
sól
Przygotowanie mięsa:
Ustaw kratę w środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 205°C. Blachę posmaruj masłem, wlej oliwę, dorzuć czosnek. Odstaw. Dopraw mięso solą i rozgniecionym pieprzem. Na dużej patelni, na średnim do silnego ogniu, rozgrzej oliwę i 1 ząbek czosnku. Połóż mięso i obsmaż ze wszystkich stron aż będzie brązowe, czyli przez ok. 4 minuty. Połóż na blasze i piecz przez 10 minut, żeby było średnio wysmażone.
Przygotowanie pieczarek:
Pokrój kapelusze i smaż na patelni z masłem i czosnkiem. Nałóż na gotowe mięso.
Przygotowanie liści rzepy:
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Smaż czosnek przez 1-2 minuty. Dorzuć liście rzepy, wymieszaj i przykryj. Duś, aż zmiękną. Dosól do smaku.
Przygotowanie ziemniaków:
Przetnij ziemniaków na pół, wrzuć do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj sól i ząbki czosnku. Gotuj, aż z łatwością wbijesz widelec w ziemniaki. Odcedź i dorzuć masło. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Jeśli używasz miksera, uważaj, żeby nie powstało zbyt gładkie purée.
© 2012 Lucia Palmieri
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W