Rybne tacos

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 2 (odc. 9)
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g filetów ze szczupaka
- 250 ml mąki pszennej
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki stopionego masła
- 300 ml piwa
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 500 ml oleju, do smażenia
- 200 g mieszanki sałatowej
Pikle z cebuli:
- 1 cebula perłowa
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu jabłkowego
Sos:
- 400 ml gęstej ukwaszanej śmietany
- 50 ml świeżo tartego chrzanu
- 1 zielone chili, drobno pokrojone
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Przygotować pikle z cebuli. Cebulę obrać i pokroić w cieniutkie krążki. W misce wymieszać wodę z octem i cukrem. Włożyć cebulę odstawić na pół godziny.
Połączyć wszystkie składniki sosu.
Przygotować ciasto do smażenia ryby. Wymieszać wszystkie suche składniki, wlać roztopione masło, wymieszać. Dodać piwo, wymieszać na dość rzadkie ciasto, Wsypać posiekane zioła.
Rybę pokroić na kawałki, delikatnie posolić. Zamaczać w cieście i smażyć w oleju, rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza.
Podawać w miękkich tortillach, z dodatkiem listków sałaty oraz sosem śmietanowym i piklowaną cebulą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W