Frytki z batatów i ziemniaków

Frytki z batatów i ziemniaków
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

  • 1 duży batat, pokrojony w słupki
  • 6-7 ziemniaków, pokrojonych w słupki
Przyprawy:
  • 3-4 łyżki oleju
  • ½ pęczka koperku, posiekanego
  • skórka z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku, startego
  • czarny pieprz
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obierz i pokrój batata i ziemniaki. Wymieszaj składniki marynaty. Dokładnie obtocz frytki w marynacie. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200ºC. Podawaj ze śledziami smażonymi na patelni oraz z dipem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA