Garnek fasoli
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Inne
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:475 g suchej fasoli białej, nerkowatej, cannellini, pinto lub czarnej
8 - 10 szklanek wody plus ilość do zamoczenia
baza smakowa:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 posiekane świeże chili
gruba sól
dodatki, przyprawy i zioła (lista poniżej)
Przygotowanie:
Przygotowujemy fasolę. Wsypujemy suche ziarna do dużej miski i nalewamy zimnej wody tak, aby powstała kilkucentymetrowa jej warstwa. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Osączamy. (Wariant skrócony: zalewamy fasolę wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Odlewamy.). Przygotowujemy bazę smakową. Rozgrzewamy oliwę w garnku. Podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy 1½ łyżeczki soli. Dorzucamy przyprawy. Podsmażamy 5 minut, aż czosnek i cebula zmiękną. Wrzucamy fasolę, wlewamy 8 szklanek wody i dodajemy 1½ soli. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień. Gotujemy około 35 minut do 2 godzin do miękkości pod częściowym przykryciem, w razie potrzeby dolewając wody. (Po 30 minutach zaczynamy sprawdzać miękkość ziaren.)
Uwaga: dorzucamy do bazy smakowej jeden lub kilka z podanych niżej dodatków: paprykę słodką, kiełbasę, bekon, pomidory. Doprawiamy ziołami lub przyprawami: kminem, papryką w proszku, oregano, tymiankiem, rozmarynem i listkiem laurowym.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania wegetariańskie
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         Łukasz Łuczaj
 Łukasz Łuczaj 
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                         Annabel  Langbein
 Annabel  Langbein 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Jagna Niedzielska
 Jagna Niedzielska 
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         
                         Andrzej Polan
 Andrzej Polan