Fasolka szparagowa z szalotkami

Fasolka szparagowa z szalotkami
Oceń przepis:
34 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 650 g świeżej fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy dobrej jakości
  • 4-5 szalotek pokrojonych na cienkie plasterki (¾ szklanki)
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolkę oczyścić z twardych włókien. Opłukać pod bieżącą zimną wodą. Osączyć na sicie. Do rondla wlać 2 ½ szklanki wody i dodać ½ łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić fasolę, przykryć i ponownie doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem na ostrym ogniu przez 9-10 minut, aż fasolka będzie miękka, ale jeszcze jędrna. Odcedzić, zahartować zimną wodą i odstawić na bok. Na średnim ogniu rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić szalotki. Podsmażać przez 1 minutę, aż lekko zmiękną i zaczną się rumienić. Dodać fasolę, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz. Smażyć jeszcze 3-4 minuty, aż warzywa będą gorące i miękkie. Natychmiast podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA