Hummus z fasoli z karmelizowaną cebulką

Hummus z fasoli z karmelizowaną cebulką
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pasty do chleba

Składniki:

  • szklanka ugotowanej białej fasoli lub 300 g odsączonej fasoli z puszki
  • 2 garści ulubionych orzechów
  • łyżka tahini
  • cytryna
  • łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól
  • około 50 -100 ml bulionu do rozrzedzenia hummusu
Karmelizowana cebulka:
  • 1 cukrowa cebula
  • łyżka miody gryczanego
  • sok z ⅓ cytryny
  • odrobina soli
  • łyżka pieprzu syczuańskiego
  • odrobina oliwy
Do podania:
  • chlebek pita
  • szczypiorek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez 12 godzin, po czym gotujemy do miękkości. Wrzucamy do kielicha blendera, dodajemy połowę przygotowanych orzechów, tahini, sok i zest z cytryny, sól, syrop klonowy, czosnek i oliwę. Blendujemy etapami, dodając bulion. Aby hummus nie był zbyt tłusty większość oliwy można zastąpić bulionem. Dzięki temu konsystencja jest idealna, a smak nie przytłaczający. Gotowy hummus przekładamy do miseczki i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Cebulę kroimy w cienkie piórka, polewamy sokiem z cytryny, oliwą i miodem, posypujemy solą i lekko utartym pieprzem syczuańskim Całość mieszamy i układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 10-15 min.

Hummus podajemy rozsmarowany na talerzu. W środku układamy karmelizowaną cebulkę, całość skrapiamy oliwą i cytryną. Pitę podgrzewamy na patelni.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA