Keshi yená
 
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes na Karaibach
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia karaibska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 okrągła gomółka sera edamskiego lub goudy
- bez skórki
- 900 g mielonego kurczaka lub wołowiny
- 3 pomidory obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
- 50 g oliwek pokrojonych na plasterki
- 2 łyżeczki kaparów
- osączonych z zalewy octowej
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych suszonych śliwek
- 1 łyżka posiekanej natki
- ¼ drobno posiekanej papryki chińskiej lub chlust sosu tabasco
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka angielskiej musztardy lub do smaku
- 4-5 łyżek oleju roślinnego
- 5 jaj
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Odkroić wierzch sera i odłożyć na bok. Ostrożnie wydrążyć środek tak, żeby powstała skorupa o grubych ściankach. Powinna przypominać wydrążoną dynię. Mielone mięso wymieszać z pomidorami, cebulą, czosnkiem, papryką, oliwkami, kaparami, rodzynkami, śliwkami suszonymi, natką i chili. Doprawić sosem Worcestershire, solą i pieprzem. Olej rozgrzać na dużej patelni. Wrzucić mieszaninę i zrumienić mięso. Zmniejszyć płomień. Dodać przecier pomidorowy, ketchup i musztardę. Dusić 15-20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik podgrzać do 180°C. Rozkłócić cztery jajka i wymieszać z mięsem. Przełożyć do skorupy sera. Posmarować rozmąconym jajkiem. Przykryć odkrojonym wcześniej wierzchem gomółki. Przycisnąć „pokrywkę” i posmarować jajkiem. Natłuścić naczynie żaroodporne. Wlać warstwę wody do wysokości 3 cm. Włożyć ser i gotować 1 do 1 ½ godziny. Gomółka się rozszerzy i lekko spłaszczy, ale zachowa kształt. Podawać na gorąco, po pokrojeniu na kawałki. Resztki można podawać po podgrzaniu. Są bardzo smaczne.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Dania mięsne
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Jacek Sikora
 Jacek Sikora 
  
                     
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Jurek  Sobieniak
 Jurek  Sobieniak 
                         
                         
                         Ainsley Harriott
 Ainsley Harriott 
                         Aaron Craze
 Aaron Craze 
                         
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         Daria Ładocha
 Daria Ładocha 
                         Donna Hay
 Donna Hay